La nostra filosofia educativa
A l'Escola Marià Manent vetllem per què els i les alumnes rebin una educació integral, orientada al ple desenvolupament de la seva personalitat, amb respecte als principis democràtics de convivència i als drets i les llibertats fonamentals. Aquesta educació integral ha de dotar a tots/es els infants del centre de coneixements i habilitats bàsiques i necessàries per desenvolupar-se a la vida, atenent a aspectes educatius, artístics, socials, emocionals, intel·lectuals, físics i formatius.
Educant en valors de convivència per fer el camí junts
Contribuïm activament en la integració de valors que permeten a l'infant viure plenament,desenvolupant habilitats pròpies que faciliten la seva autonomia i l'acceptació de si mateix.
L'individu que conviu en societat necessita crear vincles afectius amb les persones del seu entorn proper, però també tenir sensibilitat per crear aquests vincles amb persones d'un context més llunyà.
L'escola s'esdevé un espai idoni on adquirir, mitjançant la pròpia vivència, estratègies que li permetran resoldre conflictes gràcies al diàleg, fent ús del seu propi autocontrol, detectar el malestar dels altres mostrant empatia i solidaritat, partint del respecte per la diversitat en el seu conjunt i percebent a la resta de persones com a companys i companyes de viatge amb els que conviure en llibertat i en un món de pau i sostenible.
Indubtablement, aquest esperançador objectiu no l'aconseguirem sols i soles, requereix de la vostra ajuda. Entenem que és l'entorn familiar l'espai apropiat per educar als infants en coordinació amb un centre escolar sensibilitzat en l'assoliment d'aquest propòsit.
Potenciant les capacitats de tots i totes, atenent cada individualitat
Entenem la diversitat com quelcom natural quan parlem de persones, creant una escola per a tothom i un projecte per a cadascuna d'elles.
Creiem en les diferències, ens enriqueixen, i treballem amb la responsabilitat de donar resposta a cadascuna d'elles, atenent a tots els alumnes sense excepció.
Forma part del nostre compromís permetre i fomentar que cada nen i nena desenvolupi la seva personalitat i capacitats, acompanyat pels professionals del centre i amb la col·laboració activa de la seva família, aportant-li confiança i seguretat.
La coordinació dels diferents agents que intervenen en el procés de desenvolupament integral dels infants (docents, equip directiu, serveis educatius, professionals d'atenció educativa...) es consolida com una eina cabdal i necessària per aconseguir atendre a cada nen i nena segons les seves necessitats.
Facilitant ponts de comunicació amb les famílies, implicant-les en els processos eudcatius
Es fa necessari i prioritari, per garantir una educació integral dels nostres infants i realitzar de manera eficient un adequat seguiment del seu procés evolutiu, el treball conjunt i coordinat entre famílies i escola. Aquestes han d'estar integrades, implicades i informades dels processos que es porten a terme en la vida del centre per poder participar-hi en els casos que sigui oportú i per compartir aquestes vivències amb els seus fills i filles.
Les famílies han de conèixer i estar informades de primera mà, pels professionals del centre, de les fites i objectius que vol assolir el centre, així com de l'evolució de cada nen/a. Aquest és un dret de totes les famílies que des de l'escola articulem de manera fluïda i mitjançant diferents mecanismes: entrevistes individualitzades, reunió d'aula, comunicació telefònica, agenda escolar, correu electrònic de cada tutor/a, correu de centre...
"La meva escola és la meva segona casa i la meva casa és la meva primera escola".
Aquesta expressió resumeix el grau de comunicació, coordinació i compromís que hem d'acceptar famílies i escola.
Prioritzant l'aprenentatge de la Llengua Anglesa com a eina d'obertura al món
Els efectes de la globalització es fan notar en molts àmbits i sectors: cultural, demogràfic, econòmic... i també en l'educatiu. Entenem la interculturalitat i el plurilingüisme com processos propis del moment en el que vivim on el coneixement i el domini de la llengua anglesa es presenta com a una eina necessària per relacionar-nos i enriquir-nos vivencialment amb els demés.
En aquest món que s'ha fet petit, el domini de la llengua anglesa es planteja com una eina bàsica per mostrar una adequada competència comunicativa i língüística global. Aquesta ens lliga, necessàriament, amb l'adquisició i assoliment d'altres competències com la social i ciutadana ("ciutadans del món"), i la competència d'autonomia i emprenedoria.
Des de l'escola destinem diferents tipus de recursos per a garantir l'assoliment d'aquestes competències, iniciant l'aprenentatge de la llengua anglesa a l'educació infantil en grups reduïts, amb la realització d'activitats complementàries, rutines... i aprofundint a l'educació primària amb projectes internacionals (Etwinning), web d'anglès, auxiliar de conversa a jornada complerta en el centre, tallers d'arts plàstiques en anglès, col·laboracions amb famílies nadives o amb elevat nivell lingüístic en llengua anglesa...
On l'aprenentatge té un component lúdic. Trobant equilibri entre exigència i diversió.
El joc és la principal forma instintiva d'aprenentatge en els infants. Aquest sorgeix de la curiositat, la motivació i la cerca de novetats. David Bueno i Torrens (Doctor en biologia i professor de genètica a la UB).
El component lúdic reforça la motivació en relació a la pròpia activitat (sovint plantejades amb intencions pedagògiques i curriculars), a la vegada que proposa unes emocions favorables per a l'aprenentatge com pot ser l'alegria (emoció que hauria d'imperar en tots els espais d'un centre escolar).
La curiositat i la cerca de novetats que impliquen les activitats jugades faciliten l'aparició de la sorpresa, amb ella el grau d'atenció augmenta i d'aquesta manera facilita l'aprenentatge.
Però si volem preparar persones per al món real, per a la vida, també els hem de fer comprendre que no tot ens pot resultar divertit o atractiu. El compliment de límits i de certes responsabilitats adaptades a les diferents edats, són mecanismes que eduquen i formen la personalitat dels infants i els preparen per evitar frustracions i ensopegades en etapes futures.
Trobar l'equilibri entre límits, responsabilitats i aprendre gaudint configura part de l'èxit pedagògic del nostre centre.
Donant valor a la qualitat acadèmica i als canvis metodològics
Partint del nostre Projecte Educaciu, els professionals del centre ens plantegem, curs darrere curs, objectius d'àmbit organitzatiu i pedagògic en la línia de donar resposta a les prioritats del propi sistema educatiu català i a les necessitats del nostre propi alumnat.
Aquests objectius es concreten en el Pla General Anual mitjançant actuacions temporitzades amb responsables específics i que permeten, a partir d'indicadors, valorar el grau d'assoliment de cada objectiu en la Memòria anual.
Aquests dos documents es poden consultar en el nostre web.
La reflexió que s'esdevé del compliment d'aquests objectius ens porta a prendre noves decisions que ens fa millorar processos i resultats, permetent-nos seguir treballant en propòsits tan importants per nosaltres com:
- La inclusió i personalització de l'aprenentatge.
- Innovació metodològica.
- Accions de dinamització lingüística.
- Creixement professional dels docents basat en la formació contínua.
- Implicació i compromís de les famílies.
- Prevenció i reducció de l'absentisme.
- Relació del centre amb l'entorn afavorint el treball en xarxa.
- Millorar els resultats escolars.
- Inclusió de les tecnologies a l'aula.
Vetllant per ser un model de convivència on garantir que "ells i elles" siguin feliços
El benestar i felicitat dels infants es planteja com una finalitat cabdal en el nostre centre. Els mitjans bàsics dels que partim per aconseguir aquesta fita no són uns altres que l'amor, la sensibilitat i el respecte pels infants i les seves característiques.
“Educar la ment sense educar el cor, no és educació en absolut.”, Aristòtil.
Per fer-ho possible cal parar atenció i treballar sobre diferents aspectes:
-
Educació emocional: des de ben petits ajudem als infants a identificar les seves emocions, a ser-ne conscients d'elles, a expressar com se senten i a gestionar-les en benefici propi i de la convivència amb els demés. Sentir-se bé amb un mateix/a ens permetrà sentir-nos bé amb els altres.
-
Educació en valors: el respecte a les meves característiques fa que pugui desenvolupar-les amb confiança i millorant la meva autoestima i seguretat. El treball de l'empatia posant-nos en el lloc dels altres també serà molt important per millorar la convivència i no provocar malestar en els altres.
-
Educació en societat: tot el nostre entorn ens influeix, tots els agents que ens envolten tenen una part de responsabilitat sobre com ens sentim (família, escola, amics...). Vetllem perquè l'entorn social afavoreixi la felicitat dels nens i nenes. És una responsabilitat compartida.
Donant importància al context i als espais que compartim i on aprenem tots plegats/des.
L'entorn físic en el que es troba l'escola és idoni per facilitar el benestar dels nostres alumnes: proximitat i incorporació d'espais verds dins del centre, absència de contaminació ambiental (atmosfèrica, acústica o d'altra tipologia), bona il·luminació natural (destacant espais exteriors amb força hores de llum solar), proximitat del mar...
L'escola està molt lligada al seu municipi, Premià de Dalt, i manté una estreta coordinació amb els agents educatius del seu entorn més proper. Aquest treball en xarxa permet a l'alumnat gaudir dels diferents serveis culturals i educatius que li ofereix el context més proper i aprofitar les activitats que es puguin generar a partir d'aquest treball conjunt entre entitats.
Per nosaltres és important que es donin les condicions òptimes que afavoreixin i predisposin a l'aprenentatge. A l'escola gaudim d'un ambient relaxat que permet la concentració, gaudir de la lectura..., però a la vegada no limitem la vida dinàmica del centre escolar on és necessària la interacció entre iguals, l'experimentació, el treball en grups, el moviment...
Per fer-ho possible, apostem per l'adequació dels espais interns del centre com a elements accessibles, d'ús comunitari, suficientment dotats de material, on es valora la funcionalitat i l'estètica on aprenem, vivim i compartim experiències.