SIEI - Suport Intensiu per a l'Escolarització Inclusiva
El Suport intensiu per a l’escolarització inclusiva (SIEI) és una dotació extraordinària de professionals format per un/a mestre/a d’educació especial i un/a educador/a d’educació especial que s’han incorporat a l’equip docent de l’escola com un recurs intensiu que se suma als recursos d’atenció a la diversitat universals i addicionals que el centre ja disposa.
Aquest suport contribueix a l’escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials derivades de limitacions molt significatives, tant en el funcionament intel·lectual com en la conducta adaptativa, que requereixen al llarg de tota la seva escolaritat de mesures i suports intensius per poder relacionar-se, participar i aprendre en entorns ordinaris del centre i de la comunitat on viuen. El SIEI pot atendre un màxim de 10 i un mínim de 5 infants.
El SIEI pretén facilitar als alumnes que faran ús d'aquest servei l'accés a l'èxit escolar i la inclusió dins de la seva aula ordinària.
El o la gran referent d'aquest alumnat és el seu mestre/a tutor/a i són els seus companys/es d'aula aquells que conviuran al llarg de la jornada escolar més directament amb ell/a.
En el vídeo adjunt podeu veure les valoracions realitzades per alumnes que conviuen amb companys/es amb necessitats educatives especials. El seu testimoni ens ha agradat força per ser directe i sincer.
Aquest vídeo va ser presentat en dues jornades pedagògiques al llarg del curs 2018-19.
El SIEI és i ha de ser un suport flexible que s'adapti a les necessitats dels i de les alumnes per garantir l'atenció més personalitzada de l'alumnat que té aquest suport, garantint la seva presència, participació i aprenentatges valuosos en el marc del seu grup classe i en la vida del centre.
La coordinació entre professionals que atenen l'alumnat sempre és necessària i important, però en aquests casos on la docència compartida és un valor afegit cal crear espais estables on els i les mestres puguin treballar conjuntament per donar la màxima qualitat a la tasca docent que es porta a terme.
Els últims darrers cursos hem fet al centre una jornada de sensibilització per a famílies adreçada a donar visibilitat a l'alumnat amb més dificultats per accedir a l'aprenentatge.
Al llarg del curs 2018/19, una mare del centre ens va escriure el text que s'expressa en el vídeo: "Un viatge molt especial", on explica la seva experiència com a mare d'un nen amb necessitats educatives de suport educatiu.
També durant el curs 2018-19, membres de la CAD (Comissió d'Atenció a la Diversitat) han redactat un document que servirà de guia per pautar com ha de ser l'organització i el funcionament del SIEI. Aquest document neix de la necessitat de donar coherència, coneixement, difusió i visibilitat a les actuacions que s'han de realitzar en aquest suport intensiu. És un document específic pel nostre centre, adaptat a les nostres necessitats actuals i que hi dóna resposta. Es nodreix de les dues formacions realitzades al llarg d'aquest curs, els assessoraments rebuts per part de l'EAP, la visita a diferents centres que tenen aquest suport en funcionament, la participació en dues jornades d'intercanvi pedagògic i diferents fonts bibliogràfiques i webgràfiques consultades.
Per últim, us afegim en aquest article una infografia que fa referència al tractament de la diversitat en el nostre centre en el camí cap a la inclusió.